"Det finns tio kvar 2041.."

Lästa i Västevikstidingen vuxen som jag är och såg att mjölkgårdarna har minskat med 300 stycken på 36 år i Västerviks kommun. Idag står det att det finns 69 gårdar kvar. Och en av dom minsta som lever än har en bestättning på 26 mjölkkor. Han som dom interjuvat i VT säger att om 20 år kommer det bara att finnas 17 mjölkgårdar kvar om utvecklingen fortsätter i samma fart. 2041=10 gårdar kvar! Det tyckte han var en rimlig siffra.
.
Helt sjukt!!!!!!!!!!! Alla krav på djurhållnning (som många är bra) och hårda mjölkpriser har fått gårdarna att sluta. Tycker det är sorligt! Tänk att det fanns gårdar runt varje hörn med massa mysiga kossor överallt. Nu får man åka långt innan man ens kanske får en chans att se en ko.. Sorligt!
.
Den minsta gården hade som sagt 26 mjölkkor. Den största "gården" som egentligen är två gårdar men som drivs som en verksamhet har 1260 mjölkkor. Det är sjukt många!! Men det behövs nog nu när det gäller att köra på för fullt eller lägga ner! Det bidrar till att de gårdar som utvecklar behöver fler anställda i framtiden. Så naturbruks gymnasium är nog inte så dumt..?
.
Läste med att på grund av att vi gick med i EU så är det svårt att "spå i framtiden" hur mjölkpriserna ska bli. När det bara var sveriges tillgång och efterfrågan som styrde priserna så var det lättare att planera, men nu är framiden ovis.
.
Så mitt budskap är alltså köp svensk mjölk!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0